Εκτύπωση
PDF

Refugees Program

Υπεύθυνοι προγράμματος:
θεοδωράκης Γιάννης Καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΠΘ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Νάντια Φιλίππου ΕΔΙΠ ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.


  "Η φιλοσοφία του προγράμματος Άσκησης Προσφύγων εστιάζεται στην προαγωγή της ισότητας στην κοινωνία, κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, μέσα από τα σπορ και τις φυσικές δραστηριότητες.
Τα σπορ και οι φυσικές δραστηριότητες μπορούν να προωθήσουν την ισότητα στην κοινωνία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποδοχή των άλλων, την επικοινωνία των πολιτισμών, την κοινωνική ενσωμάτωση, την συνεργασία και την ομαδική προσπάθεια.
Και όλα αυτά γιατί ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, μειονότητα, εθνότητα, πολιτισμό, και στα σπορ και στην ζωή,
Πολλά ευχαριστώ στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας καθώς και στο ακαδημαϊκό προσωπικό για την εξαιρετική και ενθουσιώδη συμμετοχή σας σε αυτή την προσπάθεια του Πανεπιστημίου μας.
--όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά και όλοι είμαστε ίσοι.--"

Γιάννης Θεοδωράκης
Καθηγητής
ΤΕΦΑΑ ΠΘ

Dear all,
The philosophy of this ‘exercise program for refugees’ is the promotion of equality in the society, against xenophobia and racism, through sports and physical activities. 
The struggle against all forms of intolerance. 
The active participation in sports and physical activities that promote the ideas of equality in the society, the respect of human rights, the acceptance of others, the intracultural communication, the inclusion, the cooperation, and team building, regardless of sex, race, religion, minority groups, culture, etc.
--In sport and life, all people are different and all people are equal--
Many thanks to our graduate and postgraduate students and to our academic staff for your excellent contribution, and your enthusiastic active participation, in this endeavor of our University.
Yannis Theodorakis 
Professor


 9/5/2018: Σε ενθουσιώδες κλίμα ο φιλικός μικτός αγώνας ποδοσφαίρου και τα αθλήματα στίβου με πρόσφυγες μαθητές και φοιτητές του ΤΕΦΑΑ ΠΘ
Γιορτάσαμε το κλείσιμο μιας χρονιάς προπόνησης στο Τμήμα μας

9/5/2018: The closing game for a year of training in our Department/ more than 50 refugee students participated from 5 schools of Trikala city


filia

 


 Με χαμόγελα και βαθιά αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε ο 2ος φιλικός μικτός αγώνας ποδοσφαίρου με προσφυγόπουλα και φοιτητές του ΤΕΦΑΑ ΠΘ στα πλαίσια του κλεισίματος της δεύτερης χρονιάς προπόνησης προσφυγόπουλων στις εγκαταστάσεις του Τμήματος. Αγόρια και κορίτσια, προσφυγόπουλα, φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΦΑΑ ΠΘ, συμμετείχαν με ενθουσιασμό στον αγώνα και στα αθλήματα στίβου.

 Η ημέρα ξεκίνησε με παρουσίαση για τις έννοιες της ισότητας, τίμιου παιχνιδιού καθώς και για τα ολυμπιακά ιδεώδη σε σχέση με την προσφυγική κρίση.

 Στη συνέχεια έγινε μια σύντομη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού προγράμματος So.Net. – Solidarity Network for sport and young migrants στα πλαίσια Erasmus+ sport, που σαν στόχο έχει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων αθλητικών οργανισμών που μπορούν να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στην άσκηση και άθληση σε πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής τους.

 H παρουσίαση έκλεισε με βράβευση από τον Κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ ΠΘ Παπαϊωάννου Αθανάσιου, των δύο φοιτητών του ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Δημήτρη Γεωργαντά και Γιάννη Ρίζου και την απονομή βεβαιώσεων για την εθελοντική τους προσφορά στην εβδομαδιαία προπόνηση ομάδας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ ΠΘ.

 Το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιεί με επιτυχία προγράμματα άσκησης προσφύγων τα τελευταία δυο χρόνια. Τα προγράμματα αυτά εστιάζουν στην εκπαίδευση των φοιτητών μας σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην προαγωγή της ισότητας στην κοινωνία, στην κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με την παροχή ίσων ευκαιριών συμμετοχής σε αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες.

 Ευχαριστούμε πολύ τους φοιτητές της ειδικότητας ποδοσφαίρου που βοήθησαν πολύ στην διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και τους φοιτητές της ειδικότητας κλασικού αθλητισμού.

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν προσφυγόπουλα από δύο Δημοτικά σχολεία και 3 Γυμνάσια της πόλης μας.

 Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα του Εργαστηρίου Ψυχολογίας, καθώς και για την δήλωση συμμετοχής ως εθελοντής για τα προγράμματα άσκησης προσφύγων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος,

 παρακαλώ στείλτε ένα μήνυμα με τα στοιχεία σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή στο 2431047024 στη Νάντια Φιλίππου.

 Περισσότερα για τα προγράμματά μας μπορείτε να δείτε εδώ:

 http://lab.pe.uth.gr/psych/index.php?option=com_content&view=article&id=265&Itemid=308&lang=el

 https://www.facebook.com/We-welcome-refugees-through-football-363171530807022/

 Φωτογραφίες:

members of sonet
members of So.Net. Erasmus + Project

IMG 5971

IMG 5975

IMG 6039

IMG 6057

IMG 6124

 


Πρόγραμμα Άσκησης Προσφύγων 2017-2018 στο ΤΕΦΑΑ ΠΘ

Exercise Program for Refugees 2017-2018 at the Department of Physical Education & Sport Science of the University of Thessaly


 Φέτος, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, δημιουργούμε ομάδες ποδοσφαίρου με πρόσφυγες της περιοχής μας και φοιτητές-φοιτήτριές μας. Προπονούνται στο ΤΕΦΑΑ ΠΘ από φοιτητές της ειδικότητας ποδοσφαίρου και διδάσκοντες που προσφέρουν εθελοντικά την βοήθειά τους και διοργανώνονται φιλικοί μικτοί αγώνες.

This year, for the academic year 2017-2018, we created football teams with refugees and greek graduate students of our Department.

Δείτε την φετινή μας δράση στην σελίδα μας στο facebook:

Our Facebook page "We welcome Refugees through Football" for this year program:

https://www.facebook.com/We-welcome-refugees-through-football-363171530807022/

Μερικές φωτογραφίες από την φετινή χρονιά:

Some photos of this year program:

DSC 2613DSC 2618DSC 2646DSC 2673DSC 2611DSC 2628DSC 2631DSC 2632IMG 3124IMG 3135

IMG 3142-copyIMG 3150

 


 International Olympic Academy in Ancient Olympia: 25 May – 1 June 2017


 ioa intro image 

Professor Yannis Theodorakis presented at the “12th International Session for Educators of Higher Institutes of Physical Education” the lecture:

“The role of the Olympic Movement in the refugee crisis.
An exercise program for refugees”

This lecture aims to examine the role of the Olympic Movement in the refugee crisis, and to present an exercise program for refugees organized by the University of Thessaly. The focus of the “exercise program for refugees” is on the promotion of equality in society, against xenophobia and racism, through sports and physical activities, in order to struggle against all forms of intolerance. The active participation of refugees in sports and physical activities, promotes the ideas of equality in the society, the respect for human rights, the acceptance of others, the intracultural communication, the inclusion, the cooperation, and team building, regardless of sex, race, religion, minority groups, culture, etc. In sports and life, all people are different and at the same time all people are equal. Any initiative of the Olympic movement in this direction is in accordance with its values. The International Olympic Academy can play a leading role in implementing and coordinating exercise programs for refugees. 

Please see the lecture here: CLICK4  & CLICK4

 


Άσκηση Προσφύγων στο ΤΕΦΑΑ ΠΘ, 2016

Exercise for Refugees at the Dept, 2016


Πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 το πρόγραμμα Άσκησης παιδιών Προσφύγων του ΤΕΦΑΑ ΠΘ με υπεύθυνο Καθηγητή τον Γιάννη Θεοδωράκη. Στην τελευταία συνάντηση συμμετείχαν και πάλι φοιτητές των ειδικοτήτων καθώς και μεταπτυχιακοί Έλληνες και ξένοι φοιτητές των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών "Ψυχολογία της Άσκησης" και "European Master in Sport & Exercise Psycholoy" και υπό την καθοδήγηση της Γκέλης Αρώνη οργανώθηκαν ομαδικά παραδοσιακά Ελληνικά παιχνίδια. Το κλίμα ήταν ενθουσιώδες και για ακόμη μια φορά διδάσκοντες και συμμετέχοντες βγήκαν κερδισμένοι με νέες εμπειρίες και την χαρά της προσφοράς.

Καλή Χρονιά σε όλη την κοινότητα Καθηγητών Φυσικής Αγωγής και όχι μόνο, με ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από τον Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Γιάννη Θεοδωράκη:

Aγαπητά μέλη της κοινότητας Φυσικής Αγωγής,
Το πρόγραμμα άσκησης προσφύγων έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές και θα συνεχιστεί για όλη τη χρονιά. 
Η φιλοσοφία του εστιάζεται στην προαγωγή της ισότητας στην κοινωνίας, κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, μέσα από τα σπορ και τις φυσικές δραστηριότητες. 
Τα σπορ και οι φυσικές δραστηριότητες μπορούν να προωθήσουν την ισότητα στην κοινωνία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποδοχή των άλλων, την επικοινωνία των πολιτισμών, την κοινωνική ενσωμάτωση, την συνεργασία και την ομαδική προσπάθεια. 
Και όλα αυτά γιατί ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, μειονότητα, εθνότητα, πολιτισμό, και στα σπορ και στην ζωή, 
--όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά και όλοι είμαστε ίσοι.--
Στην προσπάθεια αυτή ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα, και τουs μεταπτυχιακούς φοιτητές των Μεταπτυχιακών μας προγραμμάτων "Ψυχολογία της Άσκησης" και "European Master in Sport & Exercise psychology" καθώς και την Γκέλη Αρώνη και Μαρί Νικοπούλου για την ενθουσιώδη και ενεργή συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια του Πανεπιστημίου μας.

Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά!!
Γιάννης Θεοδωράκης

Dear all,
The philosophy of this ‘exercise program for refugees’ is the promotion of equality in the society, against xenophobia and racism, through sports and physical activities. 
The struggle against all forms of intolerance. 
The active participation in sports and physical activities that promote the ideas of equality in the society, the respect of human rights, the acceptance of others, the intracultural communication, the inclusion, the cooperation, and team building, regardless of sex, race, religion, minority groups, culture, etc.
--In sport and life, all people are different and all people are equal.--
Many thanks to our graduate and postgraduate students and to Gelly Aroni and Maria Nikopoulou for their excellent contribution, and your enthusiastic active participation, in this endeavor of our University.
Happy new year!!!
Yannis Theodorakis

Φωτογραφίες από τη συνάντηση της 14/12/2016

Photos from the 14/12/2016 program


 IMG 1566 copy
φωτό: Η Γκέλη Αρώνη εξηγεί ένα παιχνίδι στους συμμετέχοντες/ explaining the games to students and refugees
IMG 1569 copy
φωτό: ο Μοχάμετ από το Χαλέπι με το πάθος του. Το ποδόσφαιρο! photo: Mohamed Loves Football
IMG 1572 copy

15644220 10209706441270468 1782658234 n copy
15645411 10209706440630452 469229059 n copy
15673192 10209706440830457 1548939129 n copy


Άσκηση Προσφύγων στο ΤΕΦΑΑ ΠΘ: 2016

Exercise for refugges at the Dept: 2016


Η παγωνιά της ημέρας δεν πτόησε την ομάδα των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ ΠΘ αλλά ούτε και τους μικρούς μας φίλους από την Συρία. Η 2η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα εγκάρδιο και αισιόδοξο. Οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν όλες σε κλειστούς χώρους και συμμετείχαν φοιτητές και διδάσκοντες του ΤΕΦΑΑ ΠΘ καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων "Ψυχολογία της Άσκησης" και "European Master in Sport & Exercise Psychology".

Φωτογραφίες από την 2η Συνάντηση/Photos


15644812 10209706882401496 414064041 n copy

φωτό: Η ειδικότητα των Χορών με υπέυθυνο το μέλος ΕΕΠ του ΤΕΦΑΑ ΠΘ Γιάννη Δήμα/ Dancing local traditional songs
15644984 10209706880921459 719133847 n copy
15683442 10209706865561075 433300081 n copy
φωτο: Γράφουμε σε Ελληνικά-αγγλικά-Αραβικά τους αριθμούς. Τους επαναλαμβάνουμε όλοι μαζί/ we write the numbers in all languages
15645410 10209706866881108 1592948957 n copy
15644978 10209706891841732 1314084645 n copy
15645665 10209706894521799 1242339891 n copy
φωτό: Η ειδικότητα Κλασικού Αθλητισμού με τον υπεύθυνο μέλος ΕΕΠ Βουτσελά Βασίλη και kids Athletics σε κλειστό χώρο λόγω παγωνιάς
photo: Kid's Athletics- games- inside because of the cold weather
15645112 10209706888801656 644811013 n copy
φωτό: Η ειδικότητα Κλειστών Χώρων με την υπεύθυνη μέλος ΕΕΠ του ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Νάντια Καραδήμου και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές μας
15645224 10209706890881708 657944399 n copy
15666018 10209706886921609 1370736117 n copy
15682972 10209706889881683 1007135826 n copy
15682920 10209706885641577 1129278841 n copy


Άσκηση Προσφύγων στο ΤΕΦΑΑ ΠΘ: 2016

Exercise for Refugees at the dept: 2016


 Με επιτυχία και πολλά χαμόγελα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση υποδοχής παιδιών προσφύγων στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προχώρησε σε μια ακόμη καινοτόμο ενέργεια, φιλοξενώντας 70 παιδιά προσφύγων της περιοχής των Τρικάλων προκειμένου να γνωριστούν με τους φοιτητές του Τμήματος συμμετέχοντας σε διάφορες παιγνιώδεις δραστηριότητες.
Το εγχείρημα έγινε υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Γιάννη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει και την πατρότητα της ιδέας, ενώ συμμετέχουν δεκάδες μέλη της Σχολής και φοιτητές από όλα τα έτη. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα και με μότο "δεν διδάσκουμε αλλά παίζουμε μαζί τους", θα γίνονται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ δύο συναντήσεις μηνιαίως, με στόχο να καθιερωθεί αυτή η ανθρωπιστική δράση ως εβδομαδιαίο γεγονός.
Ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ Καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Καθηγητή Γιάννη Θεοδωράκη λέγοντας ότι: «Είναι ίσως η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μία πανεπιστημιακή Σχολή έρχεται τόσο κοντά με παιδιά προσφυγικών καταυλισμών, δίνοντας έτσι μαθήματα πολιτισμού προς κάθε κατεύθυνση».

Ο Καθηγητής Γιάννης Θεοδωράκης μας είπε για την διοργάνωση:

"Όλοι εμείς φοιτητές και διδάσκοντες στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρούμε ότι μέσα από τα σπορ και τα παιγνίδια, μπορούμε να προωθήσουμε τις ιδέες της ισότητας στην κοινωνία, το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την επικοινωνία των πολιτισμών, και τη συνεργασία, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, μειονότητα, πολιτισμό, ανισότητα, αναπηρία, ή αδυναμία.

Η επικοινωνία, ο αλληλοσεβασμός, η συνεργασία,
το ομαδικό πνεύμα και η αλληλεγγύη 
μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα από τα σπορ, 
με τον καλύτερο τρόπο. 
Οργανώνουμε προγράμματα άσκησης προσφύγων, 
γιατί πιστεύουμε ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, 
οι ανισότητες και οι κοινωνικές διακρίσεις, 
δεν έχουν θέση στις σύγχρονες κοινωνίες
-Γ. Θεοδωράκης-

 Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση:


DSC 9555 copy
φωτό: Ο Καθηγητής Γιάννης Θεοδωράκης ενημερώνει γονείς και παιδιά για τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν
DSC 9556 copy
DSC 9562 copy

DSC 9570 copy

DSC 9578 copy

DSC 9581 copy

DSC 9586 copy web

DSC 9583 copy

DSC 9590 copy

DSC 9605 copy

DSC 9607 copy
φωτο: Ο Μουράντ με τον γιό του Μοχάμετ παίζουν μπάσκετ

 

DSC 9614 copy

DSC 9632 copy

DSC 9647 copy

DSC 9642 copy2
φωτό: όλοι μαζί έξω από το Τμήμα


Οργάνωση Προγράμματος Άσκησης Προσφύγων της περιοχής των Τρικάλων


 

refugies

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Θεοδωράκη Γιάννη, οι γενικές αρχές του πρωτοποριακού προγράμματος με τίτλο

«Υποδοχή & Συμμετοχή Ομάδων Παιδιών – Πρόσφυγες της περιοχής Τρικάλων, σε δράσεις Άσκησης & Αναψυχής στον χώρο του ΤΕΦΑΑ».

"Μπορούν τα σπορ να αλλάξουν τον κόσμο;
Να προωθήσουν τις ιδέες της ισότητας στην κοινωνία, το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων,
την αποδοχή της διαφορετικότητας, την επικοινωνία των πολιτισμών,
τη συνεργασία, την ομαδική προσπάθεια, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία,
μειονότητα, πολιτισμό, ανισότητα, αναπηρία, αδυναμία;
Μπορούν!"

Το πρόγραμμα θα οργανωθεί από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες των ειδικοτήτων και θα πραγματοποιείται στους χώρους του ΤΕΦΑΑ ΠΘ στις Καρυές Τρικάλων.

Ενημερωθείτε  για την οργάνωση προγραμμάτων άσκησης παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή των Τρικάλων στο αρχείο που ακολουθεί:

Πατήστε εδώ CLICK6για να δείτε την παρουσίαση του Καθηγητή Θεοδωράκη Γιάννη.

Με μότο το "Δεν διδάσκετε, αλλά παίζετε μαζί τους", ο Καθηγητής Θεοδωράκης Γιάννης παρουσίασε στους φοιτητές των ειδικοτήτων, κάποια απλά αλλά διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση:

DSC 9484

DSC 9486

DSC 9494

DSC 9496

DSC 9497

DSC 9499

DSC 9501

DSC 9504

DSC 9505